Stypa, inaczej konsolacja to rodzinne spotkanie najczęściej połączone z posiłkiem, odbywające się po ceremonii pogrzebowej. Najczęściej w stypie biorą udział najbliższe osoby z grona osoby zmarłej.
Stypę można zorganizować w domu lub w wynajętym lokalu. Wszystko zależy od osób ją organizujących. Może mieć formę uroczystego obiadu lub spotkania przy kawie, herbacie i cieście. Jest organizowana w formie spotkania rodzinnego, podczas którego można powspominać osobę zmarłą czy dodać sobie otuchy. Przyjęło się, iż w dobrym tonie jest ugościć nawet skromnym poczęstunkiem uczestników pogrzebu, szczególnie tych, których czeka daleki powrót do domu.
Stypę przygotowujemy w domu najczęściej w chwili, kiedy spodziewamy się małej liczby gości. Dodatkowo o pomoc w organizacji można poprosić sąsiadów czy bliskich znajomych. Często osoby te służą nam pomocą przy przygotowaniu poszczególnych posiłków lub pieczeniu ciast. Domowa forma stypy to możliwość spotkania się w domowym zaciszu i uniknięcia dodatkowych kosztów.
Organizując stypę w lokalu mamy możliwość wyboru menu, najczęściej obiadowego. Wybierając menu należy zapytać o cenę od osoby, by móc łatwo przeliczyć końcową należność. Dodatkowo warto zapytać o kwestię ciast: czy są uwzględnione w menu, czy można przynieść swoje ciasto i jeśli tak to na jakich zasadach.
Informację o stypie staramy się przekazać zaproszonym osobom jak najwcześniej, najczęściej zaraz po dopełnieniu wszelkich formalności pogrzebowych i domknięciu kwestii organizacji konsolacji.
Na stypę wypada iść osobom, które zostały zaproszone przez osoby najbliższe osobie zmarłej.
W czasie stypy warto pamiętać o:
Należy unikać przede wszystkim: